?> ?> maart 2018

maart 2018


Bee Heroes
 ondersteunt samen met 26 andere organisaties en een indrukwekkende lijst prominenten de petitie Voor een verbod op neonicotinoïden, op initiatief van projectpartners the Pollinators, BEE Foundation en de Bijenstichting. Wij zijn hun heel erg dankbaar dat zij deze petitie gestart zijn en hopen elke dag (met kaarsjes, schietgebedjes en het uitdragen van het urgente verhaal) dat onze minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten de noodkreet uit de samenleving serieus neemt. 


Afgelopen woensdag is de petitie aan Carola Schouten aangeboden en dit is de meest actuele status:


BRON Boerderij.nl | artikel van 15 maart 2018

Schouten wacht op oordeel Ctgb over neonicotinoiden

Minister Carola Schouten loopt niet vooruit op voorstellen van de Europese Commissie over een eventueel verbod op neonicotinoïden.

In overleg met de Tweede Kamer gaf Schouten een reactie op de petitie van de Bijenstichting, waarin wordt gesteld dat ruim driekwart van de Nederlandse bevolking een verbod wil op gewasbeschermingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen.

Voorstel afwachten

De minister, die zelf deze week de petitie in ontvangst nam, zegt het voorstel van de Europese Commissie af te wachten. Daarna zal het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) een advies uitbrengen op basis waarvan de minister een oordeel zal vellen. De toelating van neonicotinoïden staat niet op de agenda van het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff) van de Europese Unie, dat volgende week bijeenkomt.

Schadelijkheid bijen

De toelating van neonicotinoïden staat onder druk vanwege de schadelijkheid voor bijen en andere bestuivende insecten. De Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa heeft vastgesteld dat neonicotinoïden ook bij normaal landbouwkundig gebruik schadelijk kunnen zijn voor hongingbijen, hommels en wilde bijen.

Door Jan Braakman, parlementair verslaggever

_______

Zie en beluister verder de volgende websites via onderstaande links (door erop te gaan staan en klikken) voor wat meer informatie, en teken de petitie zeker als je dat nog niet gedaan hebt. Het kan nog steeds en hoe meer verzet vanuit de bevolking, hoe groter de kans dat het ministerie het beleid inzake deze klasse insecticiden zal aanpassen. 

steun de bijen 
de petitie
springer 
radio interview op NPO 1 

Ter info: woensdag 21 maart stemt de EU over een totaalverbod op de neonicotinoïden clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam in buitenteelten. Elf landen stemmen vooralsnog voor een verbod. 


Wat een heerlijke dag was het! Samen flink aan de slag voor de bijen in het kader van NL Doet. De kruidenhoek die we aangelegd hebben wordt volgende week afgemaakt en dan hebben de roosmarijn, tijm, lavendel, bonenkruid, wilde marjolein en salie een mooie, kalkrijke plek, pal op het zuiden in een luwterijke flank van het voormalige militaire hefkoepel geschut op het Kunstfort eiland. En van de zomer komt er een mooi informatie bordje bij te staan.

Thumbs up!

Met veel dank aan:
Alle noest werkende, meedenkende en betrokken vrijwilligers;
Gert-Jan van het Kunstfort voor het samen bepalen van een mooie stek voor de kruiden;
Nederland Zoemt en de afdeling Natuurlijke Zaken van Landschap Noord Holland voor de financiering van het plantgoed;
Bert van Vrijwaterland Haarlem voor het belangenloos doneren van diverse kiemplanten (tijm, roosmarijn, wilde marjolein en bonenkruid) uit hun eigen BD tuin; 
en natuurlijk NL Doet! 

* En zie hier een fascinerend time lapse filmpje van de geboorte van honingbijen larfjes. Thanks Rob voor het attenderen!   


Afgelopen zaterdag 10 maart, tijdens VeggieWorld in de Jaarbeurs Utrecht, heeft Bee Heroes tientallen kinderen wild gemaakt met een heerlijke middag vol klei, aarde en zaad kneed&boetseer werkzaamheden.

Een stroom aan bijenhelden maakten tassen vol voedzame bommetjes rijk aan ecologisch bijenbloemen zaad, biologisch compost en Duitse rivierklei. Wat een relaxte sfeer hing er en die veggie kinderen wisten al zoveel van bijen, woepsss, ik stond er bijna voor niks.

Voor de ouders die de werpinstructie niet meer kunnen vinden, zie deze url. En willen jullie een foto van de zaadjes in bloei terugzien op onze blog, stuur die dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan maken wij er t.z.t. een leuke beeldcollage van.

Happy seed bombs throwing! 


* Het bijenbloemen zaad komt van ecologisch wilde bloemen zaadkweker Cruydt-Hoeck.  
* VeggieWorld is de populairste 100% vegan beurs van de Benelux. Het is dè plek waar je ervaart hoe een plantaardige toekomst smaakt. Maak er kennis met de meest vooruitstrevende producenten en proef gerechten en vleesvrije producten die je niet voor mogelijk hield.


Trots!

Bee Heroes staat in het prachtige O, Wonder! - magazine 'on green culture' van Colette Olof - met een artikel over bijen(sterfte), het huidige economisch model en de waarde van stilte, kunst en natuur.

Zie voor webshop de website van O, Wonder!  

En de verkoopadressen
AMSTERDAM
Athenaeum Nieuwscentrum
Foam Photography Museum
Kunstfort bij Vijfhuizen
Spring House

ROTTERDAM
NAi Booksellers
Boekhandel Van Gennep

SITTARD
De Domijnen

Over

Over


Bee Heroes
(voorheen Kunstfort Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen.

Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur en voedsel- en landbouwbeleid.

Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers. 

Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, ouders met kinderen en mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.

Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.

Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhouden de projectvrijwilligers 6000 vierkante meter bloemenvelden voor de bijen. 

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en gaat in samenwerking met ontwerpbureau Overtreders W een bijenpaviljoen op het forteiland gebouwd worden.


Het project bestaat sinds lente 2013.

* blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.